Browse By

Web Developer. Ποιος ειναι και τι κανει.

Μεσα απο αυτο το μικρο αρθρο θα προσπαθησω να παρουσιασω τον ρολο του web developer οπως τον εχω κατανοησει απο την μεχρι τωρα επαγγελματικη σταδιοδρομια μου στο χωρο του IT. Θα ηθελα να ξεκινησω απο το definition ή ας πουμε το job description του web developer και μετα να περασω στο ποσο διαφορετικα οριζουν τις αρμοδιοτητες του στην Ελλαδα σε σχεση  με αλλες χωρες. Ο web developer λοιπον ειναι ενας software engineer ο οποιος ειδικευεται στην συγγραφη εφαρμογων για το World wide web.

Oι μοντερνες διαδικτυακες εφαρμογες συνηθως αποτελουνται απο 3 tier αναλογα το μεγεθος της ομαδας.Τα 3 αυτα tier ειναι το Presentation , το Logic και το Data. O web developer ειναι αυτος που ασχολειται με το πως ενα site δουλευει και οχι με τον σχεδιασμο. Δηλαδη η δουλεια του εχει να κανει με το Logic tier και με το Data tier. Το ξαναλεω, οι web developer δεν ασχολουνται με το look n feel του site αλλα με τον κωδικα που υπαρχει πισω απο κουμπι. Οχι το πως ειναι η μορφη του κουμπιου. Αυτη ειναι η δουλεια του web designer.

webdeveloper

Η πραγματικοτητα βεβαια ιδιως στη χωρα μας ειναι τελειως διαφορετικη. Ισχυει το ο “προγραματιστης” (πως λεγαμε ο “κομπιουτερας”), αυτος που θα πρεπει να ξερει απο flash και photoshop μεχρι web services και c#. Tωρα τελευταια μαλιστα  του ζητανε να γραφει και android ή apple apps. Ας αναλογιστουμε αν ειναι ποτε δυνατον ενας ανθρωπος να μπορει να ειναι αριστος πανω σε τοσα αντικειμενα. Η δικια μου αποψη ειναι πως οχι. Η λογικη του ολα τα σφαζω ολα τα μαχαιρωνω με συναρτηση την ημιμαθια μας δινει αποτελεσμα που σκοτωνει!

Τα γραφω αυτα βλεπωντας αγγελιες εργασιας στην Ελλαδα που ζητανε οτι του κατεβει του καθενος στο κεφαλι. Και δυστυχως υπαρχουν ανθρωποι που λογω αναγκης προφανως δεχονται αυτες τις θεσεις και παραγουν αποτελεσμα, κατι που δεν δουλευει ή δουλευει 5%. Πως αλλιως να εξηγησουμε το γεγονος οτι η παραγωγη αξιοπρεπη κωδικα στη χωρα μας ειναι ειδος σε ελλειψη. Χωρις να εχω την ελπιδα οτι κατι θα αλλαξει μεσα στα επομενα χρονια (ιδιως με την απαξιωση της παιδειας) κλεινω με μια ειδηση των τελευταιων ημερων σχετικα με το κοστος κατασκευης ιστοσελιδων για δημοσιους οργανισμους. Αν δεν θελετε να σας ανεβει το αιμα στο κεφαλι μην κανετε κλικ σε αυτο το link.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *